Dobry pellet

Dobry pellet

Czym jest pellet i jak go dobierać?

Pellet jest materiałem opałowym o drobnym granulacie (gramaturze 6-8 mm oraz 2 cm długości). Produkuje się go z trocin oraz odpadów drzewnych, które się czyści i poddaje prasowaniu pod ciśnieniem oraz granulacji. Używa się go do ogrzewania domów prywatnych, obiektów komercyjnych, budynków użytku publicznego oraz zabudów przemysłowych. W dobie wzmożonych prób ograniczania emisji CO2 do atmosfery, stosowanie biopaliwa, stało się dość powszechne. Istotne jest, aby kupować opał jak najwyższej jakości, który osiągnie zadaną temperaturę pomieszczeń. Prócz wydajności, musi się dobrze spalać i nie powodować awarii urządzeń pracujących w instalacji grzewczej. Biopaliwo powinno mieć wysoką wartość opałową, niską wilgotność oraz zawartość popiołu.

Z pewnością pellet drzewny charakteryzuje się najwyższą wartością energetyczną, gdyż składa się wyłącznie z trocin drzew iglastych i liściastych. Ważne, żeby nie zawierał żadnych substancji toksycznych.

Jak rozpoznać pellet dobrej jakości?

Produkt taki powinien charakteryzować się wysoką wydajnością przy jak najmniejszym zużyciu, co w rezultacie wpływa na zmniejszenie kosztów ogrzewania. Opał ten musi również być przyjazny dla środowiska, emitując dym tylko o naturalnym zapachu bez zawartości chemikaliów. Na pewno w każdym regionie kraju można taki znaleźć wpisując przykładowo w wyszukiwarkę frazę „Pellet Kraków”. Decydując się na zakup konkretnego pelletu, należy sprawdzić jego parametry (które powinien podawać producent). A oto najważniejsze z nich:

  • Średnica: 6-8 mm
  • Gęstość: 600-750 kg/
  • Minimalna kaloryczność: 16.5%
  • Wartość opałowa: 4,6kWh/kg
  • Wilgotność: poniżej 10%
  • Zawartość popiołu: poniżej 0,7%
  • Zawartość dodatków: najlepiej na poziomie 0% lub przynajmniej poniżej 2%

 

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Facebook Comments