Sezon zbierania dyń z ogródków jest już zakończony. Czas na degustację pestek. Z różnych informacji naukowych wynika, że korzyści zdrowotne, jakie mogq wyniknąć z takiego podjadania, sq godne uwagi. Na wszelki wypadek zapisałem przynajmniej część tego, co warto wiedzieć o pestkach dyni.
Magnez ratujący serce
Jedna czwarta filiżanki pestek dyni zawiera prawie połowę rekomendowanej dziennej dawki magnezu, który uczestniczy w szerokiej gamie ważnych fizjologicznych funkcji, włączając tworzenie ATP (molekuły energetyczne dla naszego organizmu), syntezę RNA i DNA (nośniki informacji genetycznej), wspieranie akcji serca, formowanie beleczek kostnych i zębów, relaksację naczyń krwionośnych, a na właściwym funkcjonowaniu jelit kończąc.
Magnez ma też znaczący wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi, pomaga w zapobieganiu nagłemu zatrzymaniu akcji serca, zawałowi i wylewowi krwi do mózgu. Trzeba też wiedzieć, że organizmy około 80% populacji mają deficyt tego ważnego minerału.
Cynk wspierający układ odpornościowy
Pestki są bogatym źródłem cynku. Jest to minerał ważny dla organizmu na wielu płaszczyznach. Od niego w dużej części zależy odporność, wzrost i podział komórek, spokojny sen, rozwój zmysłu smaku i węchu. Cynk ma też pieczę nad zdrowiem skóry, reguluje wrażliwość insulinową oraz funkcje seksualne u mężczyzn (pod wpływem cynku ulepszeniu ulega jakość spermy).
Deficyt tego pierwiastka u ludzi jest ogromny, ponieważ gleba w ostatnich dziesięcioleciach nie jest już taka, jaka była 100 lat temu. Została wypłukana z minerałów, więc rośliny nie mają z czego, czerpać cynku. Brak tego minerału jest związany ze wzrostem zapadalności na przeziębienia, powoduje chroniczne zmęczenie, depresję, trądzik, niską wagę u dzieci oraz problemy z uczeniem się.
Roślinne kwasy tłuszczowe

Witaminy w Pestkach
Surowe orzechy i nasiona, włączając w to pestki z dyni, są jednym z najlepszych źródeł roślinnych kwasów 0mega-3 (kwas alfa-linolenowy ALA). Wszyscy potrzebujemy ALA, jednak ALA musi być konwertowane w organizmie do niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3,jakimi są EPA i DHA, przez specjalny enzym.
Niezależnie od tego warto uzupełniać dietę w Omega-3 ze źródeł zwierzęcych, jak ryba czy kryl, a wtedy dochodzi do połączenia się ALA z kwasami Omega-3, co w rezultacie daje wyjątkową korzyść odżywczą dla organizmu.
Efekt antycukrzycowy
Wyniki badań pozwalają wnioskować, że pestki mogą polepszać wrażliwość insulinową, a przez to, za sprawą zmniejszenia się stresu oksydacyjnego, zapobiegać komplikacjom.
Korzyści dla kobiet po menopauzie
Olej z pestek dyni stanowi bogate źródło fitoestrogenów, a badania sugerują dodatkowo, że dzięki pestkom osiąga się znaczący wzrost poziomu dobrego cholesterolu HDL przy jednoczesnym zmniejszaniu się poziomu złego cholesterolu LDL.
Poza tym ciśnienie krwi ulega zmniejszeniu, mniej jest typowych dla tej sytuacji stanów bólu głowy i napadów gorąca. Zmniejszeniu ulegają też bóle stawów oraz ograniczony zostaje charakterystyczny dla menopauzy kobiecej dyskomfort.
Zdrowie serca i wątroby
Pestki bogate w zdrowe tłuszcze, antyoksydanty i błonnik mogą dostarczyć wiele cennych składników odżywczych dla serca i dla wątroby. Szczególnie dzieje się tak wtedy, gdy pestki dyni są przyjmowane razem z siemieniem lnianym, na przykład ćwierć filiżanki pestek i łyżka siemienia.
Tryptofan na dobry sen
Pestki są magazynem zasobnym w tryptofan –aminokwas, który zostaje konwertowany przez organizm w serotoninę, która z kolei jest konwertowana w melatoninę, czyli hormon nocny snu.
Spożywając pestki na 2-3 godziny przed snem łącznie z węglowodanami pochodzącymi z małych kawałków owoców, dostarczamy sobie tryptofanu potrzebnego do produkcji serotoniny i melatoniny, dzięki czemu osiągniemy mocny i regenerujący siły sen.
„Korzyści antyzapalne”
Odkryto, że pestki działają przeciwzapalnie. Efekt spożywania pestek dyni jest porównywalny z efektem stosowania indometacyny – leku przepisywanego na zapalenie stawów. W wypadku pestek można liczyć na brak szkodliwych skutków ubocznych.
Organiczne pestki mają jeszcze tę zaletę, że nie są skażone pestycydami lub innymi związkami trującymi, jak np. metale ciężkie. Bierze się to stąd, że dynie jest łatwo wyhodować bez potrzeby „podsypywania” ich substancjami ochronnymi.
Struktura beleczek kostnych
W naukowym piśmie American Journal ofClinical Nutrition opublikowano niedawno artykuł głoszący, że istnieje korelacja między brakiem cynku w diecie a osteoporozą, szczególnie dotyczy to kręgosłupa oraz okolic bioder.
Niezależnie od tej zależności spożywanie pestek zapobiega występowaniu kamieni wapniowych w nerkach.
Równowaga kwasowo-zasadowa
Okazuje się również, że pestki mają niebagatelny wpływ na odkwaszanie organizmu nasyconego pokarmami kwasotwórczymi. Alkalizują organizm, dzięki czemu dochodzi do poprawy funkcji wszystkich organów.
Zdrowie prostaty
Pestki z dyni mają niezaprzeczalną wartość jako ważne naturalne źródło żywieniowe dla „męskiego zdrowia”. Jest to o tyle istotne, że w pestkach zawarty jest wspomniany wyżej cynk, a w prostacie musi go być jak najwięcej w formie skondensowanej, bo od tego zależy dobra forma tego narządu.
Wyciąg z pestek, a także uzyskany z nich olej, mogą zagrać ważną rolę w leczeniu przerostu prostaty albo w jej hiperplazji (zwiększająca się liczba komórek tego narządu). Naukowcy sugerują, że zarówno pestki, jak i olej mają właściwość wspierania zdrowia prostaty. Poza tym, co jest niezwykle ważne, cynk pomaga wytwarzać testosteron!
Michał Warecki